Kulinarni E+ spotkanie nr 6 – 09.08.2016

W Tratwie odbyły się kolejne warsztaty kulinarne. Zgodnie z wcześniej ustalonym planem, w dniu dzisiejszym będziemy zajmować się gotowaniem chłodników i naleśników. Żeby sprawnie gotowanie poszło i w określonym czasie było wykonalne, część czynności wykonałyśmy w domu. Upiekłyśmy placki na naleśniki i botwinę na chłodnik litewski. Na spotkanie przyszli wolontariusze z Turcji, Hiszpanii, Portugali, Francji i Cypru. Przyszli też inni uczestnicy razem było 20 osób.

Zabraliśmy się do pracy, wolontariusze zgodnie z instrukcją ochoczo zabrali się do robienia naleśników a panie w kuchni zajęły się chłodnikiem litewskim i bałkańskim. Sprawnie nam to poszło i nastąpiła miła chwila degustacji.

Spotkania w grupie na warsztatach kulinarnych, dają dużo satysfakcji zwłaszcza jeżeli przygotowane potrawy smakują uczestnikom. Podczas degustacji jest czas na rozmowy, na dzielenie się własnymi różnymi przepisami kulinarnymi. W czasie tych rozmów uzgadniamy menu na następne spotkanie. Podczas tego spotkania oczywiście z tłumaczem rozmawiamy z wolontariuszami o ich krajach. Jest to dla nas nauka języka angielskiego. Zaśpiewaliśmy znane piosenki i spodobała się im piosenka: „Szła dzieweczka do laseczka”. Na koniec wolontariuszka z Cypru wyraziła chęć przygotowania na następne spotkanie jedzenia według diety wegańskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *