Kulinarni E+ spotkanie nr 9 – 25.10.2016

Spotkaliśmy się w Tratwie z wolontariuszami i innymi uczestnikami warsztatów kulinarnych, żeby wspólnie gotować pierogi. Szczególnie jest nam miło gościć na dzisiejszych warsztatach rodziców i brata Mikołaja z Francji który od sierpnia 2016 roku jest w Polsce jako wolontariusz.

Po przywitaniu się z rodziną Mikołaja zabraliśmy się do robienia pierogów. Było nas 15 osób więc wszystko szło nam bardzo sprawnie. Lepiliśmy pierogi tradycyjne ruskie, oraz ze szpinakiem i z soczewicą. Degustacja to na warsztatach kulinarnych przyjemne chwile, bo jest czas na jedzenie i rozmowy.

W czasie degustacji jak zawsze jest czas na rozmowy. Dzisiaj nasze rozmowy zrobiły się ciekawsze bo mieliśmy gości z Francji. Rozmawialiśmy o tym czym się zajmują rodzice Mikołaja jak im podoba się Wrocław. Byli zadowoleni bo jeszcze razem z nami uczuli się lepienia pierogów, co sprawiało dużo trudności tacie Mikołaja. Chwaliliśmy się że my seniorzy spotykamy się co jakiś czas, coś ugotujemy i przy jedzeniu mamy czas na rozmowy, na omawianie różnych przepisów, uzgadniamy, co będziemy gotować na następnym spotkaniu. Rozmawiamy też o zdrowym jedzeniu, które jest bardzo ważne a często lekceważone przez nas wszystkich.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *