Kulinarni E+ spotkanie nr 16 – 21.03.2017

Zgodnie z harmonogramem w dniu 21.03.2017r. odbyły się warsztaty kulinarne, grupy samokształceniowej Kulinarni E+. Na spotkanie oprócz seniorów, przyszła spora grupa wolontariuszy którzy przyjechali do Polski. Było nas razem 15 osób. Nasze spotkanie rozpoczęło się od miłych gestów przywitania. Wolontariusze którzy przyszli na spotkanie z tłumaczem Jakubem uzgodnili wcześniej, że dzisiaj wolontariuszka z Włoch – Tiara, przygotuje nam ciasto tiramisu.

Przed rozpoczęciem prac nad deserem tiramisu, nastąpiło oficjalne przedstawianie się i tak pierwsi przedstawili się Tiara i Radu z Włoch, Stefania i Lidia z Hiszpanii, Florian z Francji i Wiktoria z Łotwy. Opowiadali nam osobie czym się zajmują w swoich krajach ,o swoich pasjach. Następnie opowiadałyśmy o sobie, a miałyśmy się czym chwalić, że jesteśmy uczestniczkami Erasmus + dla dorosłych i jak wiele się uczymy i też pracujemy jako wolontariuszki np. w Narodowym Forum Muzyki. Hania Szymańska opowiadała o pobycie w ramach programu Erasmus w Hiszpanii, a Ania Krajcer opowiadała, że niedługo wyjeżdża na Cypr do Limasol. Pozostali uczestnicy warsztatów też się przedstawili. Po miłych rozmowach zabraliśmy się do pracy. Radu oddzielał osobno żółtka i białka Wiktoria z Hanią zabrały się do ubijania cukru z żółtkami, po ubiciu żółtek i piany z białek połączyliśmy razem z serem i wylaliśmy masę na ułożone biszkopty i posypaliśmy kakao. Miła chwila jak zawsze na koniec degustacja i czas na dalsze rozmowy. Uzgodniliśmy że 04.04 2017r. poczęstujemy wolontariuszy potrawami, które u nas Polsce jemy na śniadanie wielkanocne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *