Kulinarni E+ spotkanie nr 11 – 23.11.2016

O spotkanie poprosiła wolontariuszka Laura, która przyjechała z Hiszpanii. Było to dla nas miłe, że młoda osoba której wolontariat skończył się w grudniu 2015 roku chciała się z nami spotkać. Zaplanowaliśmy na dzisiejsze warsztaty z pieczenie placków ziemniaczanych i potrawę którą przygotują wolontariusze Mikołaj z Francji i Ola z Rumunii.

Ania Krajcer przyniosła ciasto ze składnikami z dyni i marchwi. Po przywitaniu się z Laurą przystąpiliśmy do pracy. Pan Witek utarł ziemniaki na placki, pozostali zajęli się przygotowaniem potrawy którą gotowali Mikołaj i Ola, która składała się z pokrojonej papryki i cebuli do tego czosnek, kminek wszystko podduszone, na to roladki z sera żółtego i zalane jajkami i zapieczone w piekarniku. Przystąpiliśmy do degustacji placki, które były smaczne, a potrawa wolontariuszy też była bardzo dobra. Jak zawsze jest to czas na rozmowy pokoleniowe w których uczestniczą wolontariusze z wielu krajów z polskimi seniorkami.

Prowadzimy rozmowy, mamy tłumacza, też mobilizujemy się żeby „co nie co” jednak mówić po angielsku. Rozmawialiśmy o zdrowym jedzeniu, jakie ono jest dzisiaj ważne przy tak modyfikowanej żywności. Rozmowy skończyły tematem z historii Polski, którą bardzo zainteresował się Mikołaj z Francji, była to ciekawa dyskusja. Pożegnaliśmy się z Laurą, która wyjeżdża do Londynu, będzie pracować tam z osobami niepełnosprawnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *