Na poprzednim spotkaniu grupa ustaliła, że będziemy gotować knedle ze śliwkami, ponieważ jest to w Polsce czas na zbiór śliwek-węgierek. Uzgodniliśmy, co kto przygotuje, ponieważ niektóre potrawy wymagają nakładu czasu, a grupa kulinarna spotyka się w sali w Tratwie i ma określony czas (ok 2 godzin), więc trzeba to wszystko dobrze zorganizować. Pracujemy razem. Jedna grupa pozbywała się pestek ze śliwek, druga robiła ciasto i lepiła knedle, a jedna chętna uczestniczka gotowała. Wyszło sporo knedli. Byłyśmy zadowolone z efektów, które uzyskałyśmy. Poszło nam bardzo sprawnie i przystąpiliśmy do degustacji.
Z zajęć kulinarnych uzyskaliśmy wiele korzyści, oprócz niezwykle ważnych walorów smakowych, wspólnie rozwijamy pasję do gotowania i pieczenia. Podczas degustacji, w trakcie rozmów nasuwają nam się interesujące pytania odnośnie przygotowywanych potraw, na temat ich wartości odżywczej oraz rozwoju polskiej kuchni. Ze względu na rosnącą świadomość na temat doboru odpowiednich składników w diecie, my również w naszej grupie staramy się rozwijać i wspólnie motywujemy się do rozszerzania swoich zdolności.