Po wakacyjnej przerwie we wtorek 26 września spotkaliśmy się w Tratwie na kolejnych warsztatach kulinarnych. Tym razem potrawy wybrali wolontariusze z Hiszpanii. Jedno ciasto na słono KISZ a drugie na słodko. Na spotkanie oprócz seniorów, przyszli wolontariusze z Hiszpanii, Łotwy i Włoch. Łącznie w warsztatach uczestniczyło 12 osób. Zabraliśmy się przygotowywania ciasta Kisz na słono. Formę wyłożyliśmy gotowym ciastem francuskim – 1 opakowanie, na ciasto ułożone zostały plastry sera żółtego – 1 op. Następnie do roztrzepanych jajek dodaliśmy 3 starte cukinie na grubych oczkach, i wymieszaliśmy z serkiem ricotta -1 op. Całość została wyłożona do formy i posypana parmezanem. Ciasto piekło się ok. 30 min w temperaturze 2000C.
Seniorki przygotowywały drugie ciasto na słodko. Do miski wsypano 15 łyżek mąki, 10 łyżek cukru, 1 jako, cukier wanilinowy proszek do pieczenia, ½ szklanki mleka razem wymieszano. Do ciasta dodano pokrojone w kostkę jabłka i wylano do formy. Na ciasto położone zostały krążki jabłka i posypano cukrem brązowym. Ciasto piekło się ok. 30 min w temp. ok. 1800C