Kulinarni E+ spotkanie nr 18 – 10.05.2017

Spotkaliśmy się w Tratwie na kolejnych warsztatach kulinarnych. Potrawy wybrał Florian z Francji. Była to tarta z żółtym serem i boczkiem. Na spotkanie przyszyli wolontariusze z Łotwy, Rumunii i Hiszpanii. Łącznie w warsztatach uczestniczyło 13 osób. Zabraliśmy się do przygotowywania tarty wg przepisu Floriana. 500 g mąki tortowej wymieszaliśmy z 200 g masła, następnie wbiliśmy jajko całe + żółtko, szczyptę soli i trochę wody do wyrobienia ciasta. Ciasto rozwałkowaliśmy, następnie włożyliśmy na blachę. Na połowę tarty włożyliśmy ser żółty pokrojony w kostkę, dając w wybrane miejsca masło. Na drugą część ułożyliśmy pokrojony boczek. Wszystko zalaliśmy rozbełtanymi jajkami zmieszanymi ze śmietanką 30% tłuszczu i mlekiem. Piekliśmy w piekarniku przez 40 min w temperaturze 200 ºC.

Podczas wypieku tarty rozmawialiśmy. Wolontariuszka Wiktoria opowiadała nam o swoich polskich korzeniach, jak nam opowiadała bardzo chciałaby nauczyć się języka polskiego, z pewnością takie spotkania pomogą jej w nauce języka. Po upieczeniu tarty Florian z Francji opowiedział nam, że część tarty z boczkiem jest daniem bardzo powszechnym w południowej Francji, gdzie występuje pod nazwą Quiche Lorraine, po polsku zwana kiszem lotaryńskim, natomiast część z serem jest znana w całej Francji. Spotkanie minęło jak zawsze w bardzo miłej i przyjaznej atmosferze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *