Na zajęcia przyszli wolontariusze Mikołaj z Francji i Ola z Rumuni, oraz inni chętni. Warsztaty wypadły w dniu imienin Mikołaja z Francji z tej okazji były życzenia, uczestnicy przynieśli pyszne ciasto a nawet tort, zaśpiewaliśmy Mikołajowi polskie sto lat.
Było przyjemnie i radośnie, lecz musieliśmy się zabrać do gotowania potrawy o nazwie ratatui. Zabraliśmy się do krojenia bakłażanów, cebuli, pomidorów i cukinii. Wszystko poszło nam sprawnie i przyszedł czas na degustację i rozmowy.
Dzięki dobrej organizacji warsztaty przebiegają sprawnie, jest czas na gotowanie i na degustację. Jest to spotkanie grupy seniorów z młodymi wolontariuszami, to nie tylko próbowanie ugotowanych potraw ale wspaniałe rozmowy.
Rozmawialiśmy o naszych tradycjach jakie są związane z Świętami Bożego Narodzenia, które pielęgnujemy i nie zapominamy o nich. Uczyliśmy Mikołaja śpiewać kolędę „Wśród nocnej ciszy”. Było trochę nam za słodko, bo naprawdę każdy uczestnik coś przyniósł, ale ucztę zakończyliśmy pysznym ratatui. Wymienialiśmy się przepisami Świątecznymi.