Kulinarni E+ spotkanie nr 12 – 06.12.2016

Na zajęcia przyszli wolontariusze Mikołaj z Francji i Ola z Rumuni, oraz inni chętni. Warsztaty wypadły w dniu imienin Mikołaja z Francji z tej okazji były życzenia, uczestnicy przynieśli pyszne ciasto a nawet tort, zaśpiewaliśmy Mikołajowi polskie sto lat.

Było przyjemnie i radośnie, lecz musieliśmy się zabrać do gotowania potrawy o nazwie ratatui. Zabraliśmy się do krojenia bakłażanów, cebuli, pomidorów i cukinii. Wszystko poszło nam sprawnie i przyszedł czas na degustację i rozmowy.

Dzięki dobrej organizacji warsztaty przebiegają sprawnie, jest czas na gotowanie i na degustację. Jest to spotkanie grupy seniorów z młodymi wolontariuszami, to nie tylko próbowanie ugotowanych potraw ale wspaniałe rozmowy.

Rozmawialiśmy o naszych tradycjach jakie są związane z Świętami Bożego Narodzenia, które pielęgnujemy i nie zapominamy o nich. Uczyliśmy Mikołaja śpiewać kolędę „Wśród nocnej ciszy”. Było trochę nam za słodko, bo naprawdę każdy uczestnik coś przyniósł, ale ucztę zakończyliśmy pysznym ratatui. Wymienialiśmy się przepisami Świątecznymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *